Kullarullaleden - en del av Skåneleden, del 2

Datum:
2022-06-21
Författare:
Anders Andrae
Kategorier:
Kullarulla
Leder
Skåne

När jag vaknade på morgonen kunde jag inte låta bli att tänka på min tältkompis som låg i tältet bredvid, fågelsången börjar när solen går upp vilket inte uppskattas av alla, men när hon stack ut huvudet sken hon som en sol och mungiporna var ända upp till örsnibben, skönt!! Även jag tyckte att natten var riktigt skön trots att jag inte sov hela natten i sträck, men det gör jag inte annars heller så där var det ingen skillnad. Skillnaden är att när man ligger i tält så känner man sig ändå utvilad, trots bristen på antal timmars sömn, men det måste väl bero på all syre i tältet tänker jag.

Medans vi satt och njöt av vår frukost som bestod av juice, tunnbröd med skinkost på tub kom vår hjälpande hand, Lovisa för att förse oss med extra kaffe och hjälpa oss med tälten och i den vevan fick vi ytterligare ett besök, Anna från Höganäs kommun som ville visa oss några platser ut efter leden för att se om man kunde göra något för att göra det mer tillgängligt.

När vi hade checkat ut följde vi en grusväg från campingen ner mot vattnet för att sedan svänga vänster och följa en fin och bred stig genom området och planen var att vi skulle fortsätta söderut till dagens slutmål, Domsten. Men innan vi lämnar Lerberget med sina 2700 invånare så tänkte jag berätta lite om den lilla orten. Det var tidigare ett fiskeläge som så många andra byar efter leden och namnet lär komma från en kulle nära hamnen vars historia är väldokumenterad från åtminstone 1700-talet. Att det har varit ett fiskeläge här kan man se spår av lite här och var, men främst är det väl statyn som finns i närheten av leden där en man har sin son på sina axlar som pekar ut mot havet.

När vi hade lämnat Lerberget så kom vi in i ledens sista naturreservat Väsby strandmark. Reservatet bildades 1961 och är ett så kallat kustreservat vilket inte är så konstigt eftersom det går utmed kusten. Landskapet är väldigt platt och lätt att ta sig fram på och vad som är speciellt med den här platsen är att här växer den mycket sällsynta Martorn som bara finns på några få sandstränder. Att den och andra sällsynta växter växer i området gör det hela lite mer problematiskt när man ska anpassa området, man vill ju inte förstöra den fantastiska miljön, det är ju den man vill besöka. Det fanns dock några stigar som man kunde förbättra utan att förstöra den vackra naturen, vi får se vad de kommer fram till.

Det som är lite märkligt är att Kullarulla svänger från kusten vid mellan Höganäs och Lerberget för att sedan leta sig inåt landet mot Kattarp där den slutar och varför man gjort det kan jag inte riktigt förstå för det var som sagt lätt att ta sig fram och området är väldigt vackert, men allt har tyvärr ett slut, så även den här stigen och orsaken till det var en stor golfbana.

Vid golfbanans södra del svängde stigen ner mot sanddynorna vilket gjorde det omöjligt att ta sig fram på med rullstol, väldigt tråkigt, så det var bara att vända tillbaka för att vid en brant uppförsbacke där vi fick hjälp upp till cykelvägen som gick utmed stora vägen, från havsbrus till bilbrus med andra ord, men efter 700 meter kunde vi åter svänga ner mot havet och det fina landskapet.

Nästa lilla fiskeplats var Viken och här lämnade Lovisa och Anna oss vilket var helt okej, det var ju bara att följa kustremsan söderut tills vi kom till slutdestinationen. Vid Viken fanns det mycket att se, fiskebodar och en stor hamn med en hel del läckra båtar som väckte vårt intresse. Jag har väl i och för sig aldrig önskat mig en båt, men det är kul att åka omkring och titta på dem. Solen började värma en hel del och vi hade inte ätit på några timmar, kanske även slarvat med vätska, så en matbit och en kall öl skulle inte vara helt fel och vi behövde inte leta speciellt länge tills det vi hittade det vi sökte.

Smörrebröd med matjessill, ägg och till det en kall öl
Restaurangen med kiosken och toaletten till höger

Det var lätt att ta sig i den mysiga lokalen som hade en gammeldags inredning med inriktning på havet. Behövde man uppsöka en handikapptoalett så fanns den i huset bredvid. Efter en underbar måltid så kände vi oss nöjda över dagen, att komma till Viken var det viktigaste, även om Domsten var målet, men det får bli en annan gång. Eftersom vädret var så fint, lagomt varmt och fint, så vi bestämde oss för att rulla tillbaka upp, först till Höganäs där Sylwia tog bussen ner till Helsingborg för vidare färd till Malmö, själv drog jag vidare norrut till Strandbaden där jag bodde och här slutar min vandring i Skåne för den här gången.

Till sist så lovade jag att tipsa på några platser utmed leden och lite länkar.

Boende efter leden

Destination Strandbaden

Fridas hotell

Badplatser

Badrampen vid Grähs brygga

Kvickbadet

Länkar

Equality

Höganäs

I Höganäs kan man senare i sommar låna en Zoom som man kan köra där det inte går att ta sig fram med rullstol eller rullator. Ett ställe där en zoom passar perfekt är vid Kullabergs naturreservat som ligger någon mil norr om Mölle. Hör av er till kommunen för mer information.

< Alla inlägg