Sveriges längsta vandring

Datum:
Författare:
Kategorier:
Dalarna
Vasaloppsleden
Vandring

Att planera en vandring är bland det roligaste jag vet, oavsett om det bara är jag själv som ska ut, eller om jag ska dra ut med en större grupp. Oavsett vad så krävs det en hel del planering, mycket på grund av att jag själv har ett funktionshinder, men också för att jag vänder mig till människor med olika funktionsvariationer så då är det extra viktigt att typ tänka på ALLT! Att jag sen har ett funktionshinder där jag lätt glömmer och har svårt att tänka på typ allt gör det hela lite extra marigt, ett exempel kan vara att jag glömmer vart jag lagt saker och ting, men än så länge har det gått bra, man får tänka lite extra bara och inte stressa upp sig så väldigt, då brukar det lösa sig.

Bilden är från ett område norr om Stockholm när jag tältade med min systerson

Som många av er vet så var jag huvudansvarig för en vandring som fick namnet "Den långa vandringen" en vandring på 9 mil som gick mellan Berga by och Mora, dvs utmed det klassiska Vasaloppet. Då var vi sex deltagare som mest och ett gäng medarbetare som hjälpte till med både det ena och det andra, dvs putta på rullstol vid behov, dvs min, sätta upp tält, fixa maten, hjälpa till med hundar, forsla utrustning mellan tältplatserna, en ganska stor apparat med andra ord. Det här var första gången som det här gjordes och ofta när man gör något för första gången så blir det inte helt smärtfritt, det finns alltid saker som man inte tänkt på och som kunde gjorts annorlunda och bättre, men det viktiga är att man lär sig av misstagen och gör det bättre till nästa gång.

Eftersom deltagarna verkligen uppskattade att få möjligheten att kunna vara med på den här vandringen och att det var så många som var intresserade av att följa med, men inte kunde av olika anledningar, så efter en tids vila så bestämde jag och mina goda vänner Anders och Bengt att vi skulle göra om det i år igen, men att den skulle bli bättre.

En sak som inte funkade förra året var att vi inte fick ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna göra en dokumentär om vandringen, så vi började mycket tidigare med den planeringen samtidigt som vi planerade allt det andra som hade med projektet att göra, men vi märkte efter en tid att vi inte skulle få ihop tillräckligt med pengar i år heller till dokumentären, speciellt inte efter att vår huvudsponsor från förra året drog sig ur, så då fick vi släppa den tanken och gå vidare.

Tack vare ett generöst bidrag från Svenskt friluftsliv så kunde vi genomföra vandringen, men eftersom vi inte hade den möjligheten i år så fick vi jobba väldigt aktivt med att hitta sponsorer och för att hitta dem så var jag och Anders på olika mässor och ställde ut och föreläste om vandringen, något som fick resultat, men även om vi ganska tidigt märkte att vi kanske inte skulle nå upp till förra årets inkomster, så kände vi att vi ändå kunde genomföra vandringen, om än med lite ändringar. Ett sätt att få in pengar var att vi startade en insamling på Facebook där man kunde och fortfarande kan gå in och stödja projektet och länken till den insamlingen är "Den långa vandringen". Tanken med den här vandringen är dels att så många som möjligt ska få chansen att uppleva vildmarksliv under kontrollerade former, men även att visa att vi med funktionsvariationer också vill komma ut i naturen och att man borde satsa mer på tillgängliga event och vandringar i vårt avlånga fantastiska land.

Våra sponsorer och medhjälpare

Nu börjar det mesta falla på plats vilket är tur, för nu är det bara lite mer än 1 vecka kvar till starten. Årets vandring är dubbelt så stor när det gäller antalet deltagare, 12 totalt plus 11 medvandrare/assistenter, så det är en ganska stor trupp som drar iväg. Sträckan är lika lång som förra året, däremot ser de två sista etapperna lite annorlunda ut. Som sagt så är ni en hel del som kommer att följa oss under vandringen så här är schemat för veckan,

Upplägg:

Dag 1. Tisdag, 2 augusti. Ankomst Kläppen camping.

Dag 2. Onsdag, 3augusti. Start kl 10:00. Berga by-Smågan. 10 km.

Dag 3. Torsdag, 4 augusti. Start kl 9:30. Smågan-Mångsbodarna. 14 km.

Dag 4. Fredag, 5 augusti. Start kl 9:30. Mångsbodarna-Risberg. 13km.

Dag 5. Lördag:6 augusti. Start kl 9:30. Risberg-Evertsberg. 12 km.

Dag 6. Söndag:7 augusti. Start kl 9.30. Evertsberg-Oxberg. 15 km.

Dag 7. Måndag:8 augusti. Start kl 9:30. Oxberg - Hökberg.15 km.

Dag 8. Tisdag 9 augusti. Start Kl 9:00. Hökberg-Eldris. 10 km.

Dag 9. Onsdag 10augusti. 09.30. Eldris – Mora. 9 km

Vi räknar med att komma i mål i Mora någon gång efter lunch/tidig eftermiddag.

Vi kommer att lägga ut en mängd bilder och filmer på olika sidor så som Facebook, Instagram, Twitter och på hemsidan.

Sist men inte minst vill jag rikta ett stort tack till alla bidragsgivare som gett oss möjligheten att kunna göra det här, det betyder så otroligt mycket. Att knalla ut i naturen är för många en självklarhet, men inte för alla, men den här vandringen är ett steg i rätt riktning, så ett stort tack till er. Även ett stort tack till er sponsorer som bidragit med både det ena och det andra, ni är guld värda!!

Decathlon

Zoomability

Vasaloppsbyn

Friluftsmat

Recco

ENKV

Norrlands djursjukhus

Nu när ni fått schemat och vet vart vi är under veckan så vore det kanon om ni hade möjlighet att heja på oss efter vägen, om inte, tipsa andra om vandringen.

Ha en skön fortsatt sommar.

< Alla inlägg