Här hittar du alla tjänster.
Om man vill tillgängliggöra en slinga/utflykt för rullstolsburna så kan jag hjälpa till före/under/efter med att inventera vilka åtgärder som behövs göras för att det skall fungera för människor med olika funktionsvarianter att komma ut i naturen.
Efter att ha anordnat promenader och event för människor med olika funktionsnedsättningar, så vet jag vad det betyder för dem att få möjligheten att komma ut i naturen, något som många trodde var omöjligt.
Att ge alla människor möjligheten att få komma ut i skogen är något som vi alla vinner på.
Mitt funktionshinder gör att jag har stor förmåga att sätta mig in i människors olika funktionshinders problematik. Detta gör att anpassningar som görs, blir rätt från början.
Jag har erfarenhet av att inventera, dokumentera och vägleda (guida).
Möjligheten för kommunerna att kunna förmedla att en tillgänglig naturutflykt är testad med rullstol är en unik möjlighet för dem som ger hög trovärdighet till deras investering i att tillgängliggöra utflykten.
Vidare kan jag utöver att hjälpa till med tillgänglighetsanpassningen, även genomföra guidade utflykter till området för att aktivera målgruppen så att fler får upp ögonen för den tillgängliga utflykten.
Kostnader för kommunen för att göra en utflykt tillgänglig handlar om från hundratusentals kronor till flera miljoner kronor. Då vill de dels veta att de gör rätt så att utflykten verkligen blir tillgänglig men de vill också se att flera i målgruppen börjar nyttja utflykten.
I och med mitt funktionshinder och erfarenhet av att vistas i naturen med rullstol gör att min insats ger därmed trovärdighet och trygghet till kundens investering till en rimlig kostnad.
Jag anordnar guidade utflykter ute i naturen tillgängliga för människor med olika funktionsvariationer och då menar jag alla funktionsvariationer.
Vi träffas vid en förutbestämd plats och tid, sedan blir ni guidade genom området där jag berättar om naturen och de historiska platserna som vi går förbi.
Vid ett lämpligt ställe stannar vi till för en paus och för att äta något som jag tar med mig till alla. Promenaderna genomförs i lugn takt så att alla hänger med.
Jag har genomfört ett antal promenader och event, både själv men även med andra aktörer, såsom Friluftsfrämjandet, Naturens hemligheter, Team Aron assistans, Nära för att nämna några.
Tanken med heldagarna är att kunna erbjuda deltagarna aktiviteter som de normalt inte gör i sin vardag och därmed kanske får kliva ur sin komfortzon.
Aktiviteterna kan vara allt från kajak, geocaching, friluftskunskap till ridning och anpassad vattenskidåkning.
Platser där jag haft större event är tex Tyresta nationalpark, Lida friluftsgård, Hellasgården, Järvafältet, Grinda, Vasaloppsleden, Kullarullaleden m.m. Bilderna till höger visar några av platserna där jag haft event.
Det här är ett exempel på hur en dag kan se ut.
Beställning görs via mejl: anders@willut.se
Jag älskar att fotografera och mitt område är naturen. Naturen skiftar från dag till dag, mycket tack vare de fyra årstiderna som vi har i vårt land, vilket jag vill dokumentera med mina bilder.
Mitt geografiska område är först och främst Södermanland och Uppland, men givetvis andra delar av landet. Bildexempel nedan är från Stockholms naturområden upp till Härjedalen.
När man köper en bild går en del av försäljningen till föreningen Skogsturs verksamhet, som anordnar skogsturer för människor med olika funktionsvariationer.
700kr/tim. debiteras för resa och fotografering.
I priset ingår även fotografens F-skatt, sociala avgifter, försäkringar och semesterersättning med mera.
Minsta debitering: 2 timmar.
På samtliga priser tillkommer mervärdesskatt på 25%.
Användning på företagets sida 2.000kr.
Användning av privatperson 500kr.
Offentlig lokal 2.000kr/m2
Företagets lokal 2.500kr/m2
Privat byggnad 500kr/m2
Användningen gäller på obestämd tid.
På mina föreläsningar berättar jag om mina motgångar och hur jag lyckats ta mig tillbaka till livet.
Jag ger tips och råd på hur man hittar styrkan att ta sig tillbaka. Jag visar även bilder på mina turer i skogen och förklarar hur jag bär mig åt när jag är ute och campar.
Som föreläsare är det viktigt för mig att nå ut till människor på rätt sätt, då vi alla åker på olika former av hinder under våra liv. Så vill jag ta detta tillfället att föreläsa om hur jag gjorde för att överkomma mina hinder.
Föreläsningarna kan bokas direkt via min mejl: anders@willut.se
När jag inventerar tittar jag i kartor och läser om området på nätet. Sedan åker jag ut till området och fotograferar, mäter bredd på stigar, eventuella rastplatser, bredd på dörrar till toaletter m.m.
Till min hjälp har jag, förutom min kamera, en tumstock, men även en digital avstånd- och höjdmätare för att räkna ut längd och lutning på backar i området, något som är väldigt uppskattat. En anledning till att många känner sig osäkra är just backar och underlag.
När inventeringen är gjord gör jag en sammanställning som jag sedan lämnar över.
Eftersom inventeringen är gjord av mig som rullstolsburen, så blir dokumentationen och rapporteringen så mycket mer trovärdigare, eftersom jag vet vad som behövs för att man som funktionshindrad ska kunna ta sig ut i naturen.
Här nedan finns exempel på inventeringsrapporter. Om du vill ta del av rapporterna eller anlita mig för inventering så kan du kontakta mig via e-post: anders@willut.se
Kyrksjölötens naturreservat bildades 1997 och är ett långsträckt område som ligger i Bromma stadsdelsförvaltning. Syftet med reservatet är bla annat att säkerställa naturområdet för friluftslivet och dess användning för naturundervisning.
Naturreservatet ligger i närhet av bebyggelse vilket gör det lämpligt att anpassa så det går att ta sig fram för alla, utan att för den skull förstöra den känsliga miljön som finns i området.
På Södertälje kommuns hemsida kan man ladda hem en broschyr om Måsnaren, plus att man kan läsa om leden. Det står om vad man kan uppleva efter leden, vart man kan parkera och vart bussarna stannar någonstans, men det står ingenting om tillgängligheten för människor med olika funktionsvariationer, vilket det borde göra, för det är en relativt enkel och mycket trevlig sträcka mellan Tveta vandrarhem och Eklundsnäs camping.
Inventeringen är gjord i projektet "Naturen på lika villkor" och beställningen gjordes av Studiefrämjandet i Stockholm. Vill man läsa mer i rapporten så går den att beställa hos:
Katrin Hammarlund - Studiefrämjandet
På hösten 1993 gav Stockholms kommunfullmäktige ett uppdrag till gatu- och fastighetsnämnden att inrätta ett naturreservat i östra delen av kommunen och år 1999 ställde sig även Nacka kommun positiv till idén.
Våren 2002 påbörjades arbetet med inrättandet i samarbete med Nacka kommun.
På inventerade webbplatser står det ganska mycket om Vattgruvsmossen, men ingenting om hur det är att ta sig fram med rullstol. Även om det inte är lämpligt att ta sig fram med rullstol bör det stå. Finns ingen skyltning till reservatet förrän man kommer till Billstavägen, bra om det finns i närheten av pendeltågstationen.
De skyltar som finns är bra"Inventeringen är gjord i projektet "Naturen på lika villkor" och beställningen gjordes av Studiefrämjandet i Stockholm.
Katrin Hammarlund - Studiefrämjandet
Inventeringsrapport Ängsö nationalpark. Ett gemensamt projekt mellan VillUt, Länsstyrelsen Stockholm och Studieförbundet Stockholm. Tydlig information om hur man tar sig till ön med båt, egen eller med Waxholmsbolaget, även vad som finns på ön gällande upplevelser och tillgängligheter.
Inventeringen är gjord i projektet "Naturen på lika villkor" och beställningen gjordes av Studiefrämjandet i Stockholm.Vill man läsa mer i rapporten så går den att beställa hos:
Katrin Hammarlund - Studiefrämjandet
Beställ inventering:
anders@willut.se
Givetvis kan paketerbjudandena ändras efter ert behov.
Kontakta mig för prisuppgift: anders@willut.se