Information om vandringar i olika kommuner.
Ibland kan det vara svårt att veta vart och hur man tar sig fram i naturen. Här kommer exempel på områden där det går att ta sig fram om man har ett funktionshinder. Vissa är lätta, vissa är svårare, men för att det ska vara lättare att veta i förväg vart man kan ta sig fram så finns det symboler som visar vad som är tillgängligt eller inte.
Är det något ni saknar eller undrar över, hör av er till mig på: anders@willut.se
Ekerö bjuder på en väldigt fin natur och en mycket intressant historia som sträcker sig lång tid tillbaka. Två öar är planerade att tillgängliggöra på något sätt, Kärsön och nordvästra delen av Lovön, den sistnämnda har man dock inte börjat med än riktigt.
På Kärsön finns tre grillplatser som är tillgängliga för människor som har svårt att gå och vid en av dem finns dessutom en anpassad toalett. Här kommer en förklaring om de tre grillplatserna.
Den första grillplatsen ligger ca 200 meter från Brostugan som ligger till vänster om Nockebybron om man kommer från Brommaplan. Vid parkeringen finns en bom som man kan passera under tiden cafét är öppet vilket är 10–22, förutom mellan oktober och mars, då är det mellan 17–22. Grillplatsen ligger nere vid vattnet. Svag sluttning och underlaget är något löst grus från parkeringen ner till grillplatsen.
För att komma till grillplats nummer två följer men den breda skogsvägen som går upp direkt till höger när man svänger in mot Brostugan, det finns även en bom där som man med lätthet passerar. Sedan följer man en ganska lång backe upp genom området. Underlaget är som en vanlig grusväg med inslag av sten och mindre rötter. Det kan upplevas som kämpigt att ta sig upp, men när man väl kommer fram så är det bara att ta fram picknickkorgen och njuta av området. Vid den här grillplatsen kommer det även att finnas en handikappanpassad toalett.
På andra sidan stigen har man gjort en slinga som man kallas för barfotaslingan och den är till för människor med nedsatt syn. Här uppmanas man att ta av sig skorna, blunda och hålla sig i ledstången som går utmed slingan. Tanken är att man ska känna av naturens på ett sätt som man kanske inte är van vid annars. Känna på olika underlag vilket man inte alltid tänker på när man är ute och går. Den är dock inte gjort för människor i rullstol.
För att komma till den tredje grillplatsen fortsätter man förbi grillplats nummer två och efter ca 100 meter svänger man höger och fortsätter stigen ner mot vattnet. Underlaget är blandat med både gräs och jord, men det är hårt. Efter ca 500 meter kommer man fram till rastplatsen omgiven av tät lövskog och en fantastisk utsikt över Mälaren.
Här finns möjlighet att grilla eller ta en fika. Handikapptoalett kommer att finnas till våren 2020, dock ingen belysning.
Brostugans väg 3, Drottningholm
Brostugans väg 3, Drottningholm
I Haninge kommun finns ett två nationalparker i Stockholm, Tyresta som bildades i slutet av 90-talet. I reservatet finns ett antal leder, men få av dem är anpassade för människor i rullstol. Men det finns några ställen där man kan ta sig fram.
Vid vändplan tar man vänster och följer den nylagda och anpassade entrén in till skogen. Väl där tar man sig genom skogspartiet på spången som går genom ravin och bäckområdet. När spången tar slut svänger man vänster och fortsätter den breda stigen upp till vindskyddet och grillplatsen. Det finns ett antal anpassade toaletter i området, den närmsta är vid Tyresta naturrum där man även kan se utställningen om Sveriges alla nationalparker.
Tyresta by 5
Tyresta by 5
I Sollentuna finns det fyra naturreservat som är anpassade på olika sätt, varav ett av dem är ett av Sveriges mest välbesökta, Östra Järvafältet. Ett annat reservat som är lite dolt är Törnskogen som bjuder på en fantastisk natur med vildmarkskänsla och en utsiktsplats där man ser ut över Norrviken.
Följ cykelvägen som går från förskolan och parkeringen norrut genom radhusområdet. Efter knappt två hundra meter kommer man fram till en bollplan på vänster sida, fortsätt förbi den, ner för backen så kommer man till reservatets entré.
Från entrén går det en bred och fin stig ner genom skogen och upp till en fantastisk utsiktsplats på vänster sida. Vid utsiktsplatsen kan man stanna till för en fika och njuta av utsikten över Norrviken.
Vill man fortsätta stigen så kommer man efter någon kilometer upp till Vaxmora torp där det finns rast och grillplats och en anpassad toalett. Stigen upp till torpet är lång och ganska brant, så det krävs en hel del arm/benkraft för att klara backarna. Alternativet är elrullstol.
Porsvägen 128, Sollentuna
Porsvägen 128, Sollentuna
Vid Sollentunas ridklubb tar man höger mot Fäboda som är ett av många torp som finns i området. Strax innan Fäboda svänger man vänster och fortsätter grusvägen söderut genom skog och ängsmarker. Efter ca 3 km kommer man till en t-korsning, där svänger man vänster och fortsätter ytterligare några hundra meter tills man kommer till Väsby gård.
Här finns det möjlighet att ta en fika eller grilla vid den anpassade grillen som finns bakom Naturskolan, stigen från byggnaden upp till grillplatsen är ganska brant, men backen är inte så lång, ca 40 meter. Här finns också en handikapptoalett.
Är man intresserad av fåglar så finns det vid kärret som ligger ett par hundra meter söder om Väsby gård. Här kan man enkelt komma ut på fågelplatsen och studera fågellivet.
Vibyvägen 74, Sollentuna
Bögs gård, Sollentuna
I Stockholm finns inte mindre än tio naturreservat, några av dem bjuder på ett fågel-djurliv som inte upplevs på många andra platser i Sverige, två av dem presenteras här, Kyrksjölöten i Åkeshov i västra delen av Stockholm och Nackareservatet där en del tillhör Stockholm.
Från vändplanen följer man den breda stigen som går genom ett lummigt område, förbi ett koloniområde på höger sida. När man kommer fram till en korsning tar man höger och fortsätter in i skogen. Det här är ett fågelområde där man under vår och sommar bjuds på en fantastisk fågelsång.
Det finns två bryggor vid sjön varav den som ligger på den norra delen är mer tillgänglig med en bred brygga och sittplatser. Det finns också en badstege om man vill bada, den är dock inte anpassad. Fortsätter man stigen kommer man efter några en stund fram till en bred spång som går över våtmarksområdet. På några ställen finns sitt och mötesplatser.
Möjbrovägen 32
Möjbrovägen 32
Vallentuna kommun bjuder på både en mycket intressant historia och en vacker natur som är tillgänglig för människor med olika funktionsvariationer.
Turen börjar vid Vallentuna kyrka som är en kyrka från medeltiden och fortsätter Kyrkvägen ner för en liten backe och kyrkogården på vänster sida. Strax innan utomhusbadet svänger man vänster, upp för en liten backe och följer grusvägen ner mot Vallentunasjön. När man kommer ner har man en rastplats nere vid sjön där man kan fika eller grilla.
Väljer man att inte fika utan i stället fortsätta när man kommit ner till sjön svänger man vänster och fortsätter den fina, breda stigen genom skogen fram till ett fält, där håller man höger och fortsätter över en liten bro och sedan höger upp för en ganska lång asfalterad backe.
När man tagit sig upp för backen har man Bällsta station på vänster sida, där svänger man höger ner till Lagerfelts väg för att där svänga höger igen. Efter ett tiotal meter svänger man vänster och fortsätter Västra Manhemsväg en kort bit, tills man kommer till en cykelväg som går in åt vänster. Fortsätt cykelvägen ca 500 meter, tills man kommer till en vändplan och badplatsen Gustavs udde där man kan bada eller bara njuta av utsikten. Våren 2020 planerar man att anlägga en anpassad toalett.
Kyrkvägen 5, Vallentuna
Kyrkvägen 5, Vallentuna
Vid stationen tar man vänster och följer Ekskogenvägen upp för en ganska brant backe vidare genom ett område som omges av ett lapptäcke av skogar och odlad åkermark. Genom Ekskogen rinner Lillån som numera är en mycket liten å som rinner genom Kårsta/Ekskogen-bygden i Vallentuna kommun. När vikingar var bosatta i området hade de stor användning för Lillån som har sin början i sjön Sparren i Kårsta. Senare när bönder började odla marken i området började plundrare färdas längs ån, men de stoppades alltid av Kårsta/Ekskogen-bygdens starka bönder, ett klart bevis på detta är Rysskullen som ligger några kilometer väster om Kårsta station.
Efter ca 500 meter kommer man fram till en korsning, där svänger man höger och fortsätter norrut. Ett tips är att man gör ett stopp vid Kårsta kyrka som är från medeltiden. Fortsätt Eksogsvägen ytterligare två kilometer för att komma till slutmålet, Kårsta station.
Ekskogenvägen 17
Kårsta stationsväg 12